Juniperbero fan Lycan

▪  koko nimeltään Juniperbero fan Lycan, lempinimi Junnu
▪  syntynyt 04.10.2011, 4-vuotias, oma ikääntyminen
▪  friisiläishevonen, ori, musta, säkä 170 cm
▪  koulutustaso helppo B, re 80 cm, koulupainotteinen
▪  kasv. Stal Lycan, om. wilberi VRL-09484

▪  saavuttanut arvonimet -
▪  rekisteröity numerolla VH11-040-0000, strategiset tiedot

▪  kilpailutulokset ja päiväkirjamerkinnät


Junnu on lähtöisin Stal Lycanista, jonka pitäjällä on hyvin pitkä historia friisiläishevosista virtuaalimaailmassa. Alunperin olisin toivonut piirrossukuista oria, mutta etsinnästä huolimatta en sopivaa yhdistelmää löytänyt. Vanhemmilla tuli olla jo jonkin verran menestystä, mutta en halunnut suvun olevan kovin pitkä tai täytetty tunnetuilla nimillä.

Päätöksen tehtyäni otin yhteyttä kasvattajaan, ja pian saikin alkunsa meidän Junnumme. Varsa syntyi lokakuussa, kauniina syyspäivän aamuna. Lasketun ajan olisi pitänyt olla vasta kahden viikon kuluttua, mutta herra päätti toisin. Alkuun tuo pieni rääpäle aiheutti huolta kasvattajalleen, mutta Junnu kasvoi nopeasti ja saavutti pian ikätoverinsa. Uskon Junnun hyvän luonteen johtuvan osaksi sen aikaisesta syntymästä, sillä se sai paljon enemmän rakkautta ja käsittelyä kuin muut varsat. Taisipa varsa oppia myös hieman hemmotelluksi...

Juniperbero fan Lycan eli tutummin Junnu on osittain hyvin rotumääritelmänsä mukainen. Utelias, kiltti ja innokas uusille asioille. Junnu tahtoo olla aina siellä missä on toimintaa, ja se osallistuukin mielellään myös ihmisten kanssa toimimiseen. Valitettavasti tämä innokkuus ei ole aina verrannollinen helppoon koulutettavuuteen. Helposti mukaan lähtenyt ori kyllästyy nopeasti toistoihin, ja alkaakin pian keksimään itselleen kehittävämpää tekemistä. Monilla (myös allekirjoittaneella) palaa hyvin herkästi pinna Junnuun juuri tämän keskittymishäiriön vuoksi, ja poika saakin monesti osakseen kovempaa kohtelua kuin mitä sen luonne vaatisi. Onneksi Junnu on anteeksiantavaista sorttia, eikä se muista käsittelijänsä hermostumista enää viiden sekunnin kuluttua. Häiriöttömässä ympäristössä ori toimii puolesta sanasta, ja muistuttaa taas omistajaansa miksi tämä hevonen tuli ylipäätään itsellä pidettyä. Harmi vain ettei näitä virikkeettömiä hetkiä ole päivässä kuin enintään muutama.

Varustaessa Junnun kanssa ei yleensä ole ongelmia. Se on kasvatettu ja opetettu hyvin pienestä pitäen. Satuloinnista orilla on omat mielipiteensä, mutta se tyytyy vain kääntämään päänsä pois. Kuten herrasmiehen kuuluukin. Junnua ei ole pakko sitoa kiinni hoidon ajaksi, mutta orin hömelön luonteen tuntien se on lämpimästä suositeltavaa. Ei olisi ensimmäinen kerta kun herra "unohtaa" olevansa harjattavana ja päättää lähteä katsomaan mitä tarhakavereille kuuluu...

Taluttaessa Junnu on ihan perusheppa, käyttäytyy hyvin eikä yritä saada kävelyttäjäänsä hengiltä. Irti päästessään se ei juokse karkuun, vaan suuntaa luultavammin rehuhuoneelle odottamaan että joku avaisi hänelle oven kauralaatikolle. Kesällä voikukkien aikaan orilla on tapana hivuttautua "huomaamattomasti" kohti tienreunaa, mutta antautuu parin kiellon jälkeen. Yrittääkseen uudestaan taas sadan metrin jälkeen. Junnun käsiteltävyys on yleisestikin helppoa. Pienestä putkiaivoisuudesta huolimatta ori on aito herrasmies jota on hankala vihata.

Ratsuna ori on... No, taitava mutta ei jaksa pitää tätä ominaisuutta yllä. Eteenpäinpyrkivyyttä ja toimintakykyä tällä on vaikka muille jakaa, haaste onkin kohdistaa se energia oikein. Junnu tekee kyllä alussa mielellään töitä, mutta taantuu jonkin ajan kuluttua tekemään asiat vähän sinnepäin. Ratsastaja voi vaikuttaa orin näyttävyyteen ja tehokkuuteen huomattavasti, mutta ei tämä hevonen heittäydy idiootiksi puskailijallakaan. Se vain vaihtaa hieman löysemmälle työtahdille. Kouluratsastuksessa Junnulla on rotunsa puolesta lahjoja, vaikkakin askeleiden lennokkuuden eteen saa tehdä töitä selästä käsin. Alkulämmittely täytyy hoitaa kunnolla, mutta se ei siltikään riitä ylläpitämään orin viitseliäisyyttä treenin loppuun saakka. Jatkuva työskentely on tämän kanssa kaikki kaikessa.

Esteillä Junnu on hieman epävarma kokonsa vuoksi, mutta alkujännityksen jälkeen siitä kuoriutuu oikea himohyppääjä! Toisin kuin kouluratsastuksessa, esteillä oria saa jopa pidätellä jotta se ei ryntäilisi minne sattuu. Valitettavasti Junnu on liian raskasrakenteinen aktiiviseen esteratsastukseen, mutta kokeilun perusteella tälle ei ole väliä millaisia puomeja se ylittää. Pääasia että saa hypätä. Junnulla voikin hypätä jopa kolmesti viikossa, kunhan vähintään yksi päivä on vain puomityöskentelyä ja suuria hypätään vain keran viikossa.

Maastossa ori on monien muidenkin hevosten tapaan onnellisin. Omaan tahtiin käveleminen ja uteliaisuuden täyttäminen sopivat sen luonteelle kuin nenä päähän. Junnu on täydellisen luotettava maastoratsu, ja se toimii niin yksin kuin porukassakin. Kaverin kanssa sillä tahtoo jäädä varsamaisuus hieman päälle, ja siksi Junnua ei pitäisi ottaa maastoiluun tutustuvan nuoren hevosen oppaaksi.

Sosiaaliset tilanteet ovat myöskin Junnun suosikkeja. Se tulee toimeen valehtelematta kaikkien kanssa, ja hieman vässykästä luonteestaan huolimatta ori osaa pitää myös puoliaan tarvittaessa. Ystävällinen ja kohtelias ori ei aloita kahakoita, ja vetäytyykin mieluummin pois tilanteesta kuin ottaa yhteen muiden kanssa. Leikkisyyttä tältä ei puutu! Junnua voi tarhata myös tammojen kanssa kiiman ulkopuolella.

Kilpailuissa Junnun keskittymishäiriö heikentää yleensä sen suorituksia. Kisapaikalle tuleekin saapua hyvissä ajoin, jotta ori pystyy ns. kasvamaan tilanteeseen mukaan. Tälläin se ei enää huomioi hälinää samalla tavalla kuin jos paikalle pelmahdettaisiin tuntia ennen luokan alkua. Tämän vuoksi Junnun kanssa on melko työlästä kilpailla, mutta onneksi se on oppinut rauhoittumaan nopeammin vanhetessaan. Alkulämmittelyihin kannattaa panostaa tekemällä mahdollisimman vähän kouluradan liikkeitä ja keskittyä vain aktivoimaan hevosen toiminnanhalua. Näin se ei ehdi turhautua toistoihin, vaan näyttää tuomarien edessä parhaansa.

Sukupuu ja taustatietoa
    i. Thomasje
    fri, 170 cm, m
    VIR MVA Ch, KTK-II, Class I
    ii. Riemkje
    fri, 169 cm, m, evm
    iii. Adger
    iie. Bonsje
    ie. Soeske
    fri, 168 cm, m, evm
    iei. Coert
    iee. Alarda
    e. Domina
    fri, 161 cm, m
    VIR MVA Ch, KTK-I, Class I
    ei. Jaspert
    fri, 168 cm, m, evm
    eii. Eldert
    eie. Eadeltsje
    ee. Doutsje
    fri, 159 cm, m, evm
    eei. Sjabbe
    eee. Jildertsje

Sukuselvitys tulossa.

Jälkeläiset ja jalostusinformaatio
Junnu on käytettävissä jalostukseen piirretyille friisiläisille, mutta orista saa myös virallisia risteytyksiä. Tamman tulee olla yksipolvinen ja vähintään 4 vuotta vanha. Syntyneen varsan sivut tulee ilmoittaa sähköpostitse kuukauden kuluessa. Junnu periyttää massavaa runkoa, laadukasta askelta ja hyvää luonnetta.
00.00.0000 varsan nimi ei saavutuksia e. emän nimi om. -
Ulkoasu ja kuvat © wilberi 2012 | Tämä on virtuaalihevonen