Lähetin Vieteri

▪  koko nimeltään Lähetin Vieteri, lempinimi Vieteri
▪  syntynyt 15.12.2009, 11-vuotias, oma ikääntyminen
▪  suomenpienhevonen, ori, ruunikko, säkä 142 cm
▪  koulutustaso helppo A, re 120 cm, estepainotteinen
▪  kasv. Susanna Hollola FIN, om. wilberi VRL-09484

▪  saavuttanut arvonimet Fn, PP MVA, KTK-III, YLA3
▪  rekisteröity numerolla VH11-018-0110, strategiset tiedot

▪  kilpailutulokset ja päiväkirjamerkinnät


Vieteri on hyvin nimensä veroinen ilopilleri, aina pomppimassa joka suuntaan kuin kumipallo. Ori on erittäin ihmisrakas ja läheinen persoona, aina valmiina toimintaan eikä rohkeutta puutu minkään asian suhteen. Vieteri on myös aivan hullaantunut esteisiin, ja hyppää minkänäköisen ja -oloisen esteen tahansa. Erityisen mukava kaveri se on maastoesteillä, sillä orilla on valtava veto päällä ja eikä sen riemulla ole rajaa juostessaan puskien lomassa kohti uusia hauskanmallisia hökötyksiä. Muutoinkin Vieteri viettää hyvin positiivismielistä ja huoletonta elämää, joskin on välillä kärsimätön eikä malttaisi pysytellä paikoillaan kun voisi tehdä paljon muutakin kivaa.

Hoidettaessa ja käsitellessä Vieteri on yksinkertaisesti suloinen tapaus. Poni on erityisen nöyrä kumppani, aina ystävällinen ja ei huonoa päivää näe. Se on kuitenkin melko massiivinen ja hyvin vahva, ja vaatii siksi napakan otteen ettei lähde huitelemaan ihan mihin haluttaa. Määrätietoisella ja ennakoivalla asenteella tämän kanssa ei kuitenkaan pitäisi olla mitään ongelmia, tosin kaikki eivät kestä pojan tasaista hösöttämistä. Kyse on kuitenkin vain luonteenpiirteestä, ja tällä nyt sattuu olemaan ah/hd. Ratsastaessa Vieteri on hyvin mukava, sillä sitä ei tarvitse patistaa eteenpäin ja nyörtyvän luonteensa ansiosta sen kanssa ei tarvitse muutoinkaan taistella. Normaalilla liikutuksella se kantaa itsensä kauniisti ja varmasti, mutta se on liian kärsimätön kouluradoille. Vieteri saattaa välillä saada pieniä pukkikohtauksia hermostuessaan liikkeiden pikkutarkkaan hiontaan, ekä se jaksa motivoitua samojen liikkeiden toistamisesta uudelleen ja uudelleen. Esteillä sillä on usein myös liikaa energiaa, ja innostuessaan Vieteriltä tahtoo kadota usein ratsastajan olemassaolo radan siintäessä sen näkökentässä. Orilla on kuitenkin moitteeton tyyli, se jättää paljon ilmavaraa eikä kiellä vaikka tulisi esteelle jalat sidottuna ja takaperin. Vieteri osaa myös vetää kärryjä, ja sillä on juostu muutama lähtö nuoruudessaan, ravuriksi siitä ei kuitenkaan ollut.

Sukupuu ja taustatietoa
    i. Vieteri
    sph, 143 cm, vrt, evm
    KTK-I, valio, KRJ-I
    ii. Loistekas
    sh, 155 cm, vrt, evm, KRJ-II
    iii. Puhemies
    iie. Flora
    ie. Lysti
    sph, 145 cm, prt, evm, valio
    iei. Liinaharja
    iee. Hyvä-Leija
    e. Lähetin Aroma
    sh, 158 cm, rt, evm
    KTK-II, ERJ-II
    ei. Alikersantti
    sh, 153 cm, m, evm
    eii. Sippomus
    eie. Saparo
    ee. Leponi
    sph, 147 cm, rnk, evm, KTK-III
    eei. Volker
    eee. Hupina

Vieterin isä Vieteri on upeaakin upeampi suomenpienhevosori, joka on kerännyt mainetta ja kunniaa missä ikinä ollutkin. Tämä komea hevonen on kantakirjattu I-sijalle, ja se on palkittu jälkeläislaadultaan Valioksi. Lisäksi Vieteri voitti suomenhevosten koulumestaruuden I-sijan vuosina 1997-1999. Orilla on tähän mennessä 101 jälkeläistä. Isänisä Loistekas on lähes yhtä upea kuin poikansa, joskin aavistuksen polvi on pojasta parantunut. Liinakko suomenhevonen sai suomenhevosten koulumestaruuden II-sijan vuonna 1989, ja se oli aikansa hienoimpia kouluratsuja. Loistekkaan vanhemmat Puhemies ja Flora olivat molemmat myös osaavia ratsuja, mutta painottuivat kuitenkin enemmän metsätöihin. Näistä hevosista on periytynyt massiivisempi ulkomuoto, joka näkyy Lähetin Vieterissäkin. Isänemä Lysti on hieno, Valion jälkeläisarvolla palkittu suomenpienhevostamma joka osasi vähän kaikenlaista. Tamma ei koskaan menestynyt kilpailuissa erityisen huomiota herättävästi, mutta oli erittäin upea siitostamma joka tuotti useita kauniita varsoja. Lystin vanhemmat Liinaharja ja Hyvä-Leija edustivat varsin vaatimatonta sukua. Liinaharja oli ulkomuodoltaan upea, ja se huomioitiin kantakirjauksessa II-palkinnolla, mutta vietti silti seesteistä harrastehevosen elämää. Hyvä-Leija puolestaan oli ratsastuskoulun hiukan parempi tuntihevonen, joka oli jokaisen tuntilaisen suosikki avoimuutensa ja nöyryytensä vuoksi.

Vieterin emä Lähetin Aroma on tulos pitkän linjan estehevosen hakemisesta. Tämä rautias suomenhevostamma kantakirjattiin II-palkinnolla, erityistä kiitosta se sai upeasta ratsutyypistä. Lähetin Aroma voitti myös suomenhevosten estemestaruuden vuonna 2006, ollessaan vasta kuusivuotias. Myöhempinäkin vuosina tamma sijoittui kärkipäähän, ja siltä odotetaan vielä paljon. Emänisä Alikersantti oli suvun ainoa ravuri, eräänlainen musta hevonen myös kirjaimellisesti. Luonteeltaan melko hankala ori ei ollut kovin pidetty hevonen, vaikka pärjäsikin raveissa. Alikersantin ennätys oli 28,7aly, ja Lähetin Aroman lisäksi sillä on kaksi muuta varsaa. Alikersantin vanhemmat Sippomus ja Saparo tekivät tuloksia esteradoilla. Molemmat sijoittuivat kahtena vuonna suomenhevosten estemestaruudessa II-sijalle, liekö johtunee niiden samasta omistajasta. Parivaljakko eli melko luonnollista elämää, ja varsoja tulikin vuosittain mikä vähensi reilusti Saparon kilpailu-uraa. Emänemä Leponi loisti seuratason estekilpailuissa, ja siltä oltaisiin voitu odottaakin paljon ellei omistajan ramppikuume olisi estänyt kilpailemista suuremman tason kilpailuissa. Monen mielestä Leponin kyvyt menivät hukkaan, mutta saatiin se kuitenkin kantakirjattua III-palkinnolle ja teetettyä viisi varsaa vanhemmalla iällä. Kaikki kovan tason esteratsuja. Leponin vanhemmat Volker sekä Hupina ovat kuuluisaa ravihevossukua, mutta molemmat painottuivat silti esteratsastukseen. Volker loukkasi jalkansa pian kilpailu-uransa alettua vääränlaisen treenauksen vuoksi, ja sen ura jäi valitettavan lyhyeksi. Ori ei myöskään päässyt kantakirjaan heikon liikkuvuutensa vuoksi. Hupina sen sijaan paistatteli parrasvaloissa myös aluetasolla, mutta sen kilpaileminen oli sen verran harvaa ettei cupeista tullut koskaan isoja pistesaldoja.

Jälkeläiset ja jalostusinformaatio
Vieteri on käytettävissä jalostukseen piirretyille suomen(pien)hevostammoille. Tamman tulee olla evm-sukuinen ja vähintään 4 vuotta vanha. Syntyneen varsan sivut tulee ilmoittaa sähköpostitse kuukauden kuluessa. Vieteri periyttää suuria merkkejä, syvää väritystä, sähäkkää luonnetta ja hienoa estepotentiaalia.
23.02.3011 o. Venteri ei saavutuksia e. Venliina om. Lynn, Piilopirtti
01.06.2012 t. Iloralla AK ei saavutuksia e. Taatelin Suklaasydän om. Ada VRL-03880
Ulkoasu ja kuvat © wilberi 2012 | Tämä on virtuaalihevonen